Povezujemo web trgovce sa kompanijama koje mogu doprineti njihovom uspešnijem poslovanju na Internetu.

Image

Zajedničkom kampanjom protiv nelegalne e-trgovine

Na nedavno održanom poslovnom razgovoru ministarke Matić sa AmCham-om najavljen je dalji zajednički rad na suzbijanju sive ekonomije na Internetu koja je trenutno jedan od najvećih problema sa kojima se suočavaju domaći web trgovci. Iz objavljenog saopštenja sa ovog susreta izdvajamo sledeće:

Ovom prilikom lansirana je zajednička kampanja Američke privredne komore i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunkacija „Klikni na sigurno kupuj provereno“ sa ciljem suzbijanja ilegalne trgovine preko interneta. Trgovina preko interneta se ubrzano razvija i sve češće zamenjuje tradicionalnu kupovinu a tokom perioda pandemije povećala se za 300 posto, dok se u isto vreme veliki procenat nelegalne trgovine prebacio na internet.

„Veliko mi je zadovoljstvo da najavim lansiranje zajedničke kampanje Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i Američke privredne komore, pod nazivom “Klikni na sigurno kupuj provereno”, koja je posvećenja suzbijanju ilegalne trgovine preko interneta. Pored razvoja kapaciteta tržišnog nadzora nad online trgovinom, neophodno je povećati i nivo znanja samih potrošača na internetu i kako bezbedno uživati u blagodetima internet kupovine, a verujemo da će ova kampanja poslužiti toj svrsi”. – zaključila je Matić.

Pored razvoja kapaciteta tržišnog nadzora nad online trgovinom, pomenuta kampanja ima za cilj edukaciju građana o načinima za prepoznavanje legalnih online radnji i elektronskih trgovaca, bezbednih načina plaćanja naručene robe, kao i upoznavanje sa potrošačkim pravima koje imaju.

Nelegalna trgovina i tržišni nadzor

Povećanje kapaciteta nadzora nad nelegalnom trgovinom na internetu doneo je značajne rezultate. Efikasnost Tržišne inspekcije od početka primene Zakona o inspekcijskom nadzoru, borba protiv nelegalne trgovine, kao i zaštita prava intelektualne svojine, povećali su se za više od 50 puta u odnosu na period pre upotrebe softverskih alata.

Za dalje unapređenje u borbi protiv ilegalne trgovine jeste objedinjeni inspekcijski nadzor koji omogućava efikasniji rad inspekcije i komunikaciju resornih ministarstava: trgovine, turizma i telekomunikacije, zdravlja i poljoprivrede.
Ministarstvo će i u narednom periodu nastaviti sa unapređenjem kapaciteta, edukacijom i uvođenjem novih softvera, što je zajedno uslov da inspekcijka služba odgovori na savremene potrebe tržišta.

Kompletno saopštenje sa ovog događaja možete pogledati na sajtu ministarstva.